Nyheter för företag

På den här sidan listar Livsmedelsverket nyheter som på olika sätt rör dig som är livsmedelsföretagare. När nyheterna berör information på Livsmedelsverkets webbsidor uppdateras även dessa.

  • Näringsliv och offentliga aktörer samlas för att stärka den regionala livsmedelsberedskapen

    Alla ska ha tillgång till tillräckligt med mat och dricksvatten vid kris och krig, oavsett var i landet de bor. Det är målet för Sveriges livsmedelsberedskap. Men förutsättningarna för att nå målet kan se olika ut i olika delar av landet. Därför bjuder Livsmedelsverket och fyra länsstyrelser i höst in näringsliv, kommuner och regioner till regionala workshopar för att öka förmågan att hantera en bristsituation eller andra störningar i livsmedelskedjan.

    2024-10-14 -

  • Nu finns ny information om kontroll av reklam

    Sedan våren 2023 har livsmedelskontrollen större möjligheter att kontrollera påståenden i livsmedelsreklam. Nu finns information i Kontrollwiki, Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning och tolkning av lagstiftningen, som handlar om hur kontrollen av reklam kan gå till.

    2024-10-11 -

  • Undantag gör det möjligt att fortsätta märka hönsägg på äggpackerier

    Äggproducenter i Sverige får även i fortsättningen märka sina ägg vid det första äggpackeriet dit äggen levereras. Sverige väljer därmed att göra ett undantag från nya EU-regler som kräver att märkningen görs hos äggproducenten.

    2024-10-11 -

  • Alla Livsmedelsverkets utbildningar nu gratis

    Vill du fortbilda dig inom till exempel livsmedelstillsatser, temperaturmätning eller listeria? Livsmedelsverket erbjuder ett femtontal så kallade e-utbildningar, och numera är alla kostnadsfria.

    2024-09-30 -

  • NIS2- och CER-utredningen publicerar sitt slutbetänkande

    Den utredning som tittat på hur kraven i NIS2 och CER kan införlivas i svensk lag har nu redovisat sitt slutbetänkande.

    2024-09-23 -

  • Uppdaterade branschriktlinjer för servicehandel och fast food

    Nu kan du hämta de uppdaterade branschriktlinjerna "Säker mat i servicehandel och fast food" från Livsmedelsverkets webbplats. Bakom riktlinjerna står branschorganisationen Convenience Stores. Riktlinjerna ger stöd för företagare i servicehandeln att servera säker mat.

    2024-09-19 -

  • Avskogningsförordningen - så kan livsmedelsföretag beröras

    Den 30 december i år börjar en ny förordning gälla – Avskogningsförordningen. Den ska förhindra avskogning och skogsförstörelse runt om i världen, och många av de produkter som omfattas av nya regler är livsmedel. Det betyder att många livsmedelsföretagare kommer att beröras av reglerna.

    2024-09-16 -

  • Svårt att följa och kontrollera nya regler om skyddade beteckningar

    Det saknas förutsättningar för företag att följa de nya reglerna om skyddade beteckningar som kom tidigare i år (2024/1143). Samtidigt är det svårt för kontrollmyndigheterna att utöva kontroll utifrån de nya reglerna.

    2024-08-30 -

  • Livsmedelsverket är nätverksmyndighet i satsning mot organiserad brottslighet

    Livsmedelsfusk är när någon avsiktligt bryter mot livsmedelslagstiftningen genom bedrägligt eller vilseledande agerande i syfte att tjäna pengar. Det drabbar både konsumenter och företag och leder till osund konkurrens. Som ett led i att motverka livsmedelsfusk inom livsmedelskedjan är Livsmedelsverket nu en av 13 nätverksmyndigheter i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottlighet.

    2024-08-23 -

  • 25/9 Hearing om förslag till uppdaterade kostråd

    Arbetet med att uppdatera kostråden pågår för fullt och den 25 september arrangerar Livsmedelsverket en hearing för att presentera förslag till nya kostråd, ge en inblick i arbetet med råden och möjlighet att ställa frågor. I samband med det går förslag till nya kostråd ut på öppen konsultation.

    2024-08-22 -

Senast granskad 2015-02-24