De senaste åren har utbudet av nötter och fröer i olika blandningar växt rejält och vi äter allt mer av dessa livsmedel.
Nyttigt fett, antioxidanter och mineraler
Nötter och frön innehåller många viktiga näringsämnen, som enkelomättade och fleromättade fetter, protein, magnesium, zink, koppar, kalium, fosfor, järn, selen, vitamin E, tiamin, vitamin B6, folat och niacin. Vissa nötter som paranötter kan även innehålla mycket höga halter av selen. Dessutom innehåller nötter och frön flera bioaktiva ämnen med potentiell antioxidantverkan.
Livsmedelsdatabasen - sök näringsinnehåll
Hälsoaspekter
Trots högt energiinnehåll verkar nötter och frön, som en del av hälsosamma matvanor, bidra till att göra det lättare att hålla vikten. Nötter har i många studier visats ge minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Att äta för mycket av något är aldrig bra. I nötter kan mögelgiftet aflatoxin finnas och i linfrön finns vätecyanid.
Risk- och nyttovärdering av nötter, rapport 16 2014
Senast granskad 2024-05-21