Kalium

Kalium är ett livsnödvändigt grundämne. Kalium behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion samt för att reglera blodtrycket.
Hur får vi i oss kalium?
Kalium finns i princip i alla livsmedel. Lite högre halter finns i nötter, frön, torkad frukt, potatis, färska frukter och grönsaker. Men även animaliska källor som kött, fisk och mejeriprodukter är viktiga källor till kalium.
Hur mycket kalium behöver vi?
I de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023 anges inget rekommenderat intag (RI) för kalium, eftersom det saknas underlag för att fastställa det. Däremot har man satt ett tillräckligt intag (Adequate Intake (AI)). Det tillräckliga intaget per dag skiljer sig mellan olika åldersgrupper:
Kön/Grupp/Ålder | Tillräckligt intag |
---|---|
Spädbarn 7-11 månader | 0,7 gram |
Barn 1-3 år | 0,85 gram |
Barn 4-6 år | 1,15 gram |
Barn 7-10 år | 1,8 gram |
Flickor 11-14 år | 2,4 gram |
Pojkar 11-14 år | 2,55 gram |
Flickor 15-17 år | 2,85 gram |
Pojkar 15-17 år | 3,4 gram |
Kvinnor från 18 år | 3,5 gram |
Män 18-24 år | 3,4 gram |
Män från 25 år | 3,5 gram |
Gravida och ammande | 3,5 gram |
Kaliumbrist
Brist på kalium är mycket ovanligt men kan uppstå till exempel vid långvariga diarréer eller användande av vätskedrivande läkemedel. Kaliumbrist leder till trötthet, muskelsvaghet och rubbningar av hjärtrytmen. Kaliumbrist kan även leda till depression och förvirring.
Kan man få i sig för mycket kalium?
Ett långvarigt högt kaliumintag kan påverka hjärtfunktionen hos individer med nedsatt njurfunktion. Kosttillskott kan bidra till ett för högt intag vilket kan leda till hyperkalemi, ett livsfarligt tillstånd som orsakar rubbningar i hjärtrytmen vilket i sin tur kan utgöra en risk för hjärtstillestånd.