Vitamin B6

Vitamin B6, även kallat pyridoxin, är nödvändigt för proteinomsättningen och har betydelse för exempelvis nervernas funktion.
Hur får vi i oss vitamin B6?
Högst halter av vitamin B6 finns i animaliska livsmedel som kött, fågel, korv, ägg och mjölkprodukter. Men även potatis, spannmål, bär och matbröd är goda källor till vitamin B6.
För den som inte äter mjölkprodukter är det viktigt att hitta en annan källa till vitamin B6. Vitamin B6 finns i till exempel frukostflingor av fullkorn, fullkornsbröd, potatis, baljväxter, gröna bladgrönsaker, frukt, bär, mandel, vetegroddar och sesamfrön.
Hur mycket vitamin B6 behöver vi?
Behovet av vitamin B6 varierar med bland annat ålder och kön.
Grupp/Ålder |
Rekommenderat intag per dag |
Spädbarn 7–11 månader |
0,4 milligram |
Barn 1–3 år |
0,6 milligram |
Barn 4–6 år |
0,7 milligram |
Barn 7–10 år |
1 milligram |
Flickor 11–14 år |
1,3 milligram |
Pojkar 11–14 år |
1,5 milligram |
Flickor 15–17 år |
1,5 milligram |
Pojkar 15–17 år |
1,8 milligram |
Kvinnor över 18 år |
1,6 milligram |
Gravida |
1,9 milligram |
Ammande |
1,7 milligram |
Män 18–70 år |
1,8 milligram |
Män över 70 år |
1,7 milligram |
Brist på vitamin B6
Brist som beror på att man fått i sig för lite genom maten är mycket ovanligt, eftersom vitaminet finns i nästan allt vi äter. Symptom på vitamin B6-brist är hudförändringar runt mun, näsa och ögon, kramper och anemi, alltså blodbrist.
Kan man få i sig för mycket vitamin B6?
Ett högt intag av vitamin B6 under lång tid, månader eller år, kan vara skadligt. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har satt en övre gräns för intag (Tolerable Upper Intake Level, UL) av vitamin B6 till 12 milligram per dag för vuxna.