Många vill minska sitt användande av engångsmaterial och tar därför med sig egen mugg eller förpackning till restaurangen, kaféet eller butiken. Antingen för att ta med sig hämtmat eller ta med mat man inte orkar äta upp.
Fråga om du kan använda egen förpackning
Du kan alltid fråga restaurang-, kafé- eller butiksägaren om du kan använda egen, medhavd mugg eller matlåda. Ägaren har rätt att bestämma om man får använda egen förpackning eller inte.
Använd lämplig förpackning
När ett företag har egna förpackningar för hämtmat är det företagets ansvar att se till att förpackningarna är lämpliga för livsmedlet i fråga och följa de regler som finns. Om du tar med egna förpackning är det upp till dig själv att se till att dessa är lämpliga och säkra för ändamålet. Vanliga material i förpackningar är plast och glas.
Plast
Ett tips till kaféer, restauranger och butiker är att tydligt informera kunderna om hur de ser på medhavda förpackningar för hämtmat, exempelvis på en skylt.
Kontaktmaterial (material som kommer i kontakt med mat och dryck) - för företag
Återanvändbara muggar och matlådor vid servering
För att minska användningen av engångsmaterial finns det regler för företag som erbjuder mat och dryck i en engångsmatlåda eller mugg. Företaget måste, med vissa undantag, erbjuda kunden att få maten eller drycken serverad i ett återanvändbart kärl istället.
Erbjuda servering i återanvändbara muggar och matlådor - Naturvårdsverket, stöd och information till den som omfattas eller påverkas av kravet att tillhandahålla återanvändbara muggar och matlådor
När återanvändningsbara muggar och matlådor används ska livsmedelsföretagen följa de krav som finns i livsmedelslagstiftningen. Materialen som används måste också uppfylla de regler som gäller för material som kommer i kontakt med mat och dryck.
Återanvändbara muggar och matlådor vid servering - Kontrollwiki, webbplats för fördjupning
Senast granskad 2024-05-27