Sökningar
Här ger Livsmedelsverket vägledning om hur kraven i lagstiftningen kan uppnås. Vägledningen är inte bindande och utesluter inte andra sätt att uppfylla kraven.
Att använda Google är den vanligaste sökmetoden men det finns andra typer av sökningar som kan vara lämpligare i vissa lägen. Det finns också sätt att göra sökningarna mer effektiva.
Hemsidans egen sökfunktion
Stora företag med bra resurser har ofta en bra sökfunktion på sin webbplats. Mindre verksamheter har ofta inte samma möjligheter och det kan vara bra att kombinera sökningarna på webbplatsen med till exempel Google-sökningar.
Använd gärna webbplatsens sökfunktion genom att söka på kategorier. Det händer att verksamheter delar upp produkterna i kategorier som skulle kunna uppfattas som medicinska påståenden. Exempel på sökord skulle kunna vara ”ledbesvär” eller ”allergi”. De träffar som kommer upp skulle kunna uppfattas som att de leder till produkter som företaget själva anser vara till någon slags hjälp när det gäller ledbesvär eller allergier.
Vissa företag har ibland kvar publika sidor med produkter som de inte längre säljer. De kan till exempel ligga i deras arkivstruktur på en underdomän. Dessa sidor kan ibland tyvärr hittas om man gör en sökning med till exempel Google Search. För att undvika att spara dessa fynd som en avvikelse bör myndigheten kontrollera om den fortfarande erbjuds kunder på webbplatsen. Gör sökningar på produkten (varunamn, varumärke med mera) med hemsidans egen sökfunktion. Om produkten inte längre säljs brukar den inte dyka upp i dessa sök.
Googlesökningar
Den vanligaste sökmotorn är Google Search. Vet myndigheten av erfarenhet att verksamheten skriver ut till exempel ingrediensförteckningen är vanliga sökningar en bra metod. Att med hjälp av Google söka efter en viss produkt eller ingrediens i kombination med webbplatsens namn kan fungera bra men kan ge onödigt många träffar. Dessutom kan Googlesökningar ha vissa begränsningar. Märkning och annan livsmedelsinformation som framställs med bilder och inte med skriven text kan inte alltid hittas med vanliga sökningar. Om till exempel ingredienser framgår av bilder behöver dessa kontrolleras separat på respektive produkts URL.
Ett mer effektivt sätt att söka på en specifik domän är att använda sig av lite mer avancerade sökmetoder med Googles hjälp. Det finns flera olika funktioner i Google att använda sig av.
Site:
Söker efter visst ord enbart på den domän man uppgett. Träffarna inkluderar underdomäner.
Exempel
Site:kosttillskottxyz.se huperzin
Sökningen ger träffar med sidor på aktuell domän som innehåller ordet huperzin.
Tänk på att det går att ha fler sökord med denna metod. Fler sökord skrivs in med mellanslag efter det första sökordet. Om du vill söka på en hel fras sätter du frasen med citattecken.
Exempel
Site:kosttillskottxyz.se huperzin kreatin
Site:kosttillskottxyz.se ”motverkar ledbesvär”
Sökningen ger träffar med sidor på aktuell domän och underdomäner som innehåller orden huperzin och kreatin respektive ”motverkar ledbesvär”.
Filetype eller EXT:
Hittar endast information i ett specifikt filformat. Kan kombineras med produktnamn och/eller företagsnamn eller annan relevant sökterm.
Exempel
Kosttillskottxyz Filetype:pdf
Kosttillskottxyz EXT:pdf
Sökningen ger träffar med pdf-filer som innehåller företagsnamnet kosttillskottxyz.
Related:
Hitta andra domäner som till utseende överensstämmer eller liknar en sida som du har URL till.
Exempel
Related:kosttillskottxyz.se
Notera att denna sökmetod inte alltid fungerar så bra.
Info:
Få information om en URL, inkluderat den cachade versionen av sidan, liknande sidor och sidor som länkar till siten.
Exempel
Info:kosttillskottxyz.se
Notera att denna sökmetod inte alltid fungerar så bra.
Cache:
Google söker regelbundet av internet efter nya och uppdaterade sidor. Dessa backup-filer sparas i Googles databas.
Exempel
Cache:kosttillskottxyz.se/huperzin
Sökningen ger träffar med så kallade cachade sidor som är tidigare versioner av aktuell URL
Bildsök
Ibland har en produkt en viss karaktär rent utseendemässigt. Om du har bild på den kan man göra en bildsökning för att upptäcka eventuella andra försäljningskanaler som företaget använder men som är okända för myndigheten.
IP-adresser
I samband med sökningar på nätet vid offentlig kontroll av en e-handelsverksamhet kan det i vissa ärenden vara bra att notera IP-adressen till den domän som kontrolleras. Det gäller till exempel i samband med utredningar om vilseledande och bedrägligt förfarande. Även den IP-adress som du använt vid kontrollen är bra att notera vid kontrolltillfället. Speciellt i de fall som polisen eventuellt kommer utreda ytterligare.
För att ta reda på vilken IP-adress en kontrollerad sida har finns olika vägar att gå. Bra verktyg kan vara webbläsartillägg.