Lär av varandra - nätverka
Utvecklingsarbeten har gjorts på flera orter. Gå med i Nätverket Mat och måltider i LSS verksamheter för att få tillgång till material och få möjlighet att fråga andra verksamheter om hur de jobbar!
Nätverket Mat och måltider i LSS-verksamheter
Material att dela ut eller samtala kring
Kostråden Hitta ditt sätt
I Hitta ditt sätt presenteras Livsmedelsverkets kostråd i sin helhet, enkelt och lättfattligt. Kostråden finns på lättläst svenska, som webbinformation, som tryckt broschyr och pdf. På webben finns också korta lekfulla filmer om fyra av råden.
Kostråden - hitta ditt sätt - webbinformation
Hitta ditt sätt på enklare språk för den som har intellektuell funktionsnedsättning, lässvårigheter eller inte har svenska som modersmål.

Hitta ditt sätt – på lättläst svenska
Hitta ditt sätt - vanlig svenska

Kostråden - Hitta ditt sätt
Beställ tryckt version av Hitta ditt sätt - vanlig svenska i webbutiken
En nedkortad version av kostråden Hitta ditt sätt. På baksidan finns plats att skriva ner vilka matvanor ni kommit överens med personen om att förbättra.
Råden på en minut - vykort
Matvanekollen - testa ditt sätt är ett webbverktyg där man snabbt kan testa sina matvanor och få enkel feedback om hur matvanorna kan förbättras.
Matvanekollen – testa ditt sätt
Tallriksmodellen för olika livsstilar
Tallriksmodellen visar hur maten kan fördelas för att få en bra måltid. Dagens tallriksmodell finns i en version för den som rör sig som rekommenderat, och i en version för den som rör sig mindre. Tallriksmodellen kan anpassas till individuella behov och kombineras med praktiska råd.

Tallriksmodellen
Nyckelhålet - hjälp när man handlar
Nyckelhålet är en märkning som visar mat man mår bra av. Nyckelhålsmärkt mat innehåller mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett. Att titta efter Nyckelhålsmärkt mat är ett konkret kostråd till individen.

Nyckelhålet
Nyckelhålsinspiration i köket
Nyckelhålsrecepten följer Nyckelhålets kriterier för hälsosam mat. De innehåller lagom mycket energi, bra med fullkorn och fibrer, fett av ett nyttigt slag och inte för mycket salt och socker. Bra för den vill ha inspiration i köket.
Nyckelhålsrecepten
Sapere-metoden är ett sätt att närma sig nya smaker med hjälp av sensorisk träning. Det är framställt för barn men går utmärkt att anpassa till olika grupper.
Mat för alla sinnen - sensorisk träning enligt Sapere-metoden
Mat som friskfaktor - webbinarum
Inspelat webbinarium som kortfattat tar upp de viktigaste matvanorna för att förebygga ohälsa i Sverige, och hur man kan tänka i praktiken. Filmen är i tre delar. Vill du hoppa mellan delarna finns tidsangivelser i parentes efter respektive del.
Del 1: Risk eller frisk? Vad är egentligen bra mat?
Del 2: De viktigaste förändringarna i matvanorna - kostråden (08:05 minuter in i filmen)
Del 3: Pedagogiska verktyg och tips (26:50 minuter in i filmen)
Fyra faktaskrifter - fördjupad information
Fyra faktaskrifter med fördjupad information om protein, kolhydrater och fett, och om hur man kan få till en hälsosam helhet. I skrifterna finns även exempel på hur olika personer väljer att äta för att följa kostråden på sitt eget sätt.
Hälsosam helhet
Vad är nyttiga och onyttiga kolhydrater?
Vad är nyttigt och onyttigt fett?
Protein – hur mycket är lagom?
Samtal om bra matvanor - webbutbildning
"Samtal om bra matvanor" är utvecklad av Livsmedelsverket och Socialstyrelsen. Kursen ger grundläggande kunskap om hälsosamma matvanor, näringslära och de svenska kostråden. Utbildningen är tänkt som en grundutbildning för sjuksköterskor inför samtal om bra matvanor. Den tar även upp pedagogik kring samtal om levnadsvanor och ger exempel på olika patientfall. Fundera på vad som är relevant i mötet med de personer du arbetar med. Utbildningen är kostnadsfri men för att få tillgång till utbildningarna hos Socialstyrelsen behöver man registrera personliga konton.
Samtal om bra matvanor
Andras material och utbildningar
Bra vanor! Tänk stort – börja smått – Socialstyrelsen
Ett praktiskt material från Socialstyrelsen för att inspirera till hälsosamma mat- och rörelsevanor. Materialet består av ett spel och en blädderpärm med tips om olika aktiviteter, samt en handledning.
Ohälsosamma matvanor - Här finns spelet och en handledning för personal
Program för arbete med mat och rörelse - Region Stockholm
"Fokus Hälsa" och "Hälsofrämjande gruppbostad" hos Region Stockholm är material för att främja hälsosamma mat- och rörelsevanor bland vuxna med lindrig eller måttlig utvecklingsstörning, som bor i gruppbostad eller servicebostad. Innehåller information om arbete med hälsoombud, studiecirklar och Hälsokörkortet, material både till stödpersonal och direkt till individen.
Fokus Hälsa - Broschyr på lättläst svenska
Hälsofrämjande gruppbostad
Kvalificerat rådgivande samtal om matvanor - HFS och Region Uppsala
"Hälsosamma matvanor" är material för att underlätta kvalificerat rådgivande samtal om bra matvanor anpassat för att passa även personer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning. Framtaget av nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) och Region Uppsala.
Hälsosamma matvanor
Matglad - Hushållningssällskapet Västra
Konceptet"Matglad" är ett lekfullt och gediget material med sex olika delar som riktar sig både till stödpersonal, chefer och individer, med tips, information och recept. Framtaget av Hushållningssällskapet Västra.
Matglad