Lättkokta ägg med kikärtscrème & dilltabbouleh med havre & mandlar

4 portioner
4 ägg
Kikärtscrème:
200 g kokta kikärtor
2 msk tahini (sesampasta)
1 vitlöksklyfta, pressad
½ dl citronsaft
1 msk olivolja
1 tsk spiskummin
Tabbouleh:
300 g hela havrekorn
4 stora tomater, tärnade
½ gul lök, skalad och hackad
1 knippe persilja, ca 100 g, hackad
3 kvistar dill, hackade
ca ½ dl citronsaft
2 msk olivolja
1 dl rostad mandel
1 bit rättika, skivad
Gör så här:
1. Koka äggen i 6–7 minuter, spola dem kallt och skala.
2. Mixa kikärtor, tahini, vitlök, citronsaft, olivolja och spiskummin till en krämig konsistens.
3. Koka/sjud havren sakta tills den är mjuk, ca 30–40 min (att blötlägga havren innan kortar koktiden). Häll av vattnet och tillsätt tomat, lök, persilja, dill, citronsaft och olivolja.
4. Rosta och krossa mandeln grovt.
Servering:
Skiva rättikan och servera den och tabboulehn till äggen. Toppa med kikärtscrème och strö över mandelkrosset.
Receptet uppfyller kraven för Nyckelhålsrecept.