Ugnsbakad sej med rotfruktscrème och syrade grönsaker

4 portioner
Fisk:
400–600 g sej
1 msk japansk soja med lägre salthalt
Rotfruktscrème:
6 morötter, ca 600 g
1 kålrot, ca 600 g
2 msk rapsolja, gärna kallpressad
Syrade grönsaker:
¼ vitkålshuvud, ca 600 g
1 silverlök
2 msk ättika
2 msk honung
1 msk vatten
Sojasmör:
4 msk flytande margarin eller 1 msk smör och 3 msk rapsolja
4 msk soja, med lägre salthalt
Garnering:
1 knippe dill
1 knippe rädisor, sköljda
Gör så här:
1. Skala morot och kålrot och skär i mindre bitar. Koka riktigt mjuka och mixa släta i en mixer tillsammans med oljan.
2. Hyvla eller strimla vitkålen och löken fint. Blanda ättika, honung och vatten. Blanda kålen och löken och ringla ättikslagen över.
3. Lägg fisken i en ugnsform och pensla med soja. Baka i ugn på 100°C i 15 min, eller tills fisken känns klar.
4. Bryn margarinet eller smör och rapsolja i en kastrull under omrörning tills det är gyllenbrunt. Blanda i sojan när matfettet har svalnat. Slå såsen över fisken.
Servering:
Garnera fisken med hackad dill och rädisor och servera tillsammans med den varma rotfruktscrèmen och de syrade grönsakerna. Njut!
Receptet uppfyller kraven för Nyckelhålsrecept.