Grillstekt lax med citronfrästa rotfrukter

En lite festlig rätt med frisk smak av citrus.
4 port
Tillagningstid: 40 min
Du behöver:
- 0,5 stjälkselleri
- 2 morötter
- 1 palsternacka
- 1 citron
- 1 msk olivolja
- 700 g potatis
- 1 lök
- 1 bunt persilja (gärna bladpersilja)
- 2 dl vatten
- peppar och salt (med jod) efter smak (max 1 tsk)
- 450 g laxfilé
- 1 tsk salt (med jod)
- peppar
- 3 msk aioli
- 0,5 dl naturell yoghurt (0,5% fett)
Nyckelhålsmärkt bröd eller hembakat fullkornsbröd
Gör så här:
- Koka potatisen.
- Skala potatis och rotfrukter och skär i tärningar ca 2 x 2 cm. Skär citronen i tre tjocka skivor.
- Värm oljan i en panna och stek citronskivorna gyllene.
- Tillsätt rotfrukterna och stek dem. Vänd dem ofta, så att de inte blir brända.
- Hacka lök och persilja. Tillsätt i rotfruktspytten. Häll över vatten och låt koka tills allt är mjukt.
- Skär laxen i 4 bitar och stek dem i medelvarm grillpanna i ca 8 minuter. Krydda med peppar och salt (max 1 tsk).
- Rör ihop aioli och yoghurt och servera en klick till laxen.
Senast granskad 2022-09-06