Köttgryta med rotfrukter och potatismos

Den tar en stund att laga, men sköter sig själv på spisen. Passa på till helgen eller om du får tid hemma en eftermiddag.
4 port
Tillagningstid: 2,5 timmar, varav arbetstid 45 min.
Du behöver
- 500 g innanlår (nöt)
- 4 msk vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1-2 krm peppar
- 3 msk rapsolja
- 2 stora gula lökar
- 4 dl vatten
- 2 lagerblad
- 2 persiljerötter eller 0,5 rotselleri (300 g skalad vikt)
- 4 morötter
- peppar
- ca 2 tsk kinesisk soja
- 4 msk hackad persilja
- salt (med jod), max 1 tsk
Potatismos
- 1 kg potatis
- 2 dl lättmjölk
- 1 msk rapsolja eller olivolja
- salt (med jod), max 1 tsk
- peppar
Gör så här
- Skär köttet i skivor, ca 1 x 1 x 5 cm. Vänd det i vetemjöl blandat med 1 tsk salt och 1-2 krm svartpeppar. Bryn köttet i olja i en gryta och lägg det åt sidan.
- Skär löken i klyftor och bryn ett par minuter i grytan. Häll över det som är kvar av mjölet och tillsätt vatten och lagerblad. Koka upp under omrörning.
- Tillsätt köttet och låt koka ca 2 timmar på låg värme. Efter 1 timme och 45 minuter, tillsätt morötter och persiljerötter/rotselleri skurna i bitar och låt koka 15 minuter till. Smaka av med sojasås, peppar, persilja och salt, max 1 tsk.
- I väntan på att grytan ska koka klart, skala och skär potatisen i bitar. Koka i osaltat vatten i 20 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet. Koka upp mjölken och häll över potatisen. Stöt till mos.
- Rör i olja och smaka av med peppar, lite muskot och salt, max 1 tsk.
Tips!
Det är också gott att smaka av grytan med en skvätt balsamvinäger.
Senast granskad 2022-09-08