Potatisgratäng med ryggbiff och apelsinstekta bönor

Ägg och parmesanost ger den här potatisgratängen både smak och konsistens. Bönsalladen med apelsin blir ett friskt tillbehör till köttet.
4 port
Tillagningstid: 1,5 timmar.
Du behöver:
Gratäng
- 2 ägg
- 2 msk potatismjöl
- 6 dl mellanmjölk
- 40 g riven parmesanost
- 0,5 tsk stött muskotnöt
- 1 tsk salt (med jod)
- 1-2 krm nymald svartpeppar
- 1 kg potatis
- 1-2 gula lökar
Bönsallad
- 2 apelsiner
- 2 vitlöksklyftor
- 2 stora rödlökar
- 2 msk raps- eller olivolja
- 500 g gröna bönor
- 2 tsk timjan (färsk eller torkad)
- 1-2 tsk honung
- peppar och salt med jod (max 1 tsk salt)
Biffar
- 4 skivor ryggbiff à 150 g (eller annat magert nötkött)
- nymald svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, potatismjöl, mjölk, parmesan, muskot, salt och peppar.
- Skala potatisen och skär löken i tunna skivor. Varva i en ugnsfast form, slå över äggsmeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
- Skala apelsinerna och skär dem i mindre bitar. Hacka vitlöksklyftorna och skär rödlöken i tunna klyftor.
- Värm olja i en panna och fräs lök, vitlök, gröna bönor, timjan och honung ca 5 minuter. Vänd ner apelsinbitarna och smaka av med peppar och salt.
- Krydda biffarna med peppar och bryn dem i olja på båda sidorna i en het stekpanna. När de fått färg, sänk värmen och stek färdigt på svag värme i ett par minuter på vardera sida, beroende på hur genomstekta de önskas.
Senast granskad 2022-09-08