Kycklingfilé med tomatsås

Genom att bryna kycklingfiléerna först och därefter ugnsbaka dem, blir de extra saftiga och goda.

4 port

Du behöver

  • 700 g potatis

Grönsaker

  • 1 gul lök
  • 1 bit purjolök
  • 2-3 morötter
  • 1 paprika (gärna röd)
  • timjan efter smak (färsk eller torkad)
  • 1 msk olivolja
  • 0,75 tsk salt (med jod)

Kyckling

  • 4 kycklingfiléer (650 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1-2 krm svartpeppar
  • salt (med jod) max 0,75 tsk

Tomatsås

  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 msk olivolja
  • 4 dl krossad tomat
  • 3 msk crème fraiche
  • timjan eller oregano, torkad
  • 1-2 krm svartpeppar
  • salt (med jod) max 0,5 tsk

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader. 
  • Skala och hacka löken. Ansa purjolöken och skär i bitar. Skala och skär morötterna i slantar och paprikan i tärningar. Lägg i en ugnsfast form tillsammans med timjan, olja och salt (max 1 tsk).
  • Putsa kycklingfiléerna. Dela dem på mitten om de är mycket stora.
    Hetta upp olja och bryn kycklingfiléerna 2 minuter på vardera sidan. Krydda med peppar och salt (max 1 tsk). Lägg kycklingfiléerna ovanpå grönsakerna och ugnsbaka i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Se till att kycklingen är riktigt genomstekt.
  • Hacka vitlöken och fräs kort i en kastrull. Slå över krossad tomat och crème fraiche och låt puttra medan kycklingen och grönsakerna tillagas. Krydda med timjan eller oregano, peppar och lite salt. Servera till kycklingen.
Senast granskad 2022-09-06