Kycklingfilé med tomatsås

Genom att bryna kycklingfiléerna först och därefter ugnsbaka dem, blir de extra saftiga och goda.
4 port
Du behöver
- 700 g potatis
Grönsaker
- 1 gul lök
- 1 bit purjolök
- 2-3 morötter
- 1 paprika (gärna röd)
- timjan efter smak (färsk eller torkad)
- 1 msk olivolja
- 0,75 tsk salt (med jod)
Kyckling
- 4 kycklingfiléer (650 g)
- 1 msk olivolja
- 1-2 krm svartpeppar
- salt (med jod) max 0,75 tsk
Tomatsås
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 msk olivolja
- 4 dl krossad tomat
- 3 msk crème fraiche
- timjan eller oregano, torkad
- 1-2 krm svartpeppar
- salt (med jod) max 0,5 tsk
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och hacka löken. Ansa purjolöken och skär i bitar. Skala och skär morötterna i slantar och paprikan i tärningar. Lägg i en ugnsfast form tillsammans med timjan, olja och salt (max 1 tsk).
- Putsa kycklingfiléerna. Dela dem på mitten om de är mycket stora.
Hetta upp olja och bryn kycklingfiléerna 2 minuter på vardera sidan. Krydda med peppar och salt (max 1 tsk). Lägg kycklingfiléerna ovanpå grönsakerna och ugnsbaka i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Se till att kycklingen är riktigt genomstekt. - Hacka vitlöken och fräs kort i en kastrull. Slå över krossad tomat och crème fraiche och låt puttra medan kycklingen och grönsakerna tillagas. Krydda med timjan eller oregano, peppar och lite salt. Servera till kycklingen.
Senast granskad 2022-09-06