Tortillas med guacamole och svarta bönor

Smakrika och mättande tortillas med fyllning av grönsaker, bönor och guacamole. Goda också att ta med på utflykt, men fyll dem då på plats – annars kan brödet bli för mjukt.
4 port
Tillagningstid: 30 min
Du behöver:
- 2 rödlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 4 morötter
- 6 stjälkar selleri (ca 200 g)
- 400 g färska tomater eller en förpackning hela tomater
- 1 tsk spiskummin
- 2 msk olivolja
- 2 förpackningar svarta bönor eller kidneybönor (ca 450 g avrunnen vikt)
- eventuellt 0,5 dl vatten
- 2 tsk mild chili-kryddblandning
- peppar och salt (med jod) efter smak (max 1 tsk salt)
Guacamole
- 2 avokador
- 3 stjälkar vårlök
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5-1 färsk jalapeño
- 1 liten tomat
- salt med jod (max 0,5 tsk)
Dessutom:
- 8 medium tortillabröd (fullkorn)
- 100 gram gröna blad av något slag, t ex spenat eller isbergssallad
- 1 lime
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök fint. Riv morötterna grovt. Skär sellerin i tunna skivor och tomaterna i tärningar. Fräs allt utom tomaterna tillsammans med spiskummin i ett par minuter i en panna. Tillsätt bönorna och låt fräsa med. De får gärna bli lite mosiga.
- Tillsätt tomaterna och eventuellt vatten och låt koka ihop i 10 minuter på låg värme. Rör då och då. Krydda med chili, peppar och salt.
- Mixa ihop avokado, lök, vitlök, jalapeño och tomat. Smaka av med salt.
- Fyll tortillabröden med guacamole och bönröran och rulla ihop. Servera med salladsblad och lime i klyftor.
Senast granskad 2022-09-07