Kycklingsoppa med kokos och lime

Den här soppan kan också göras med lax och räkor. Värmande, god och så enkel att göra!
4 port
Tid: 30 min.
Du behöver
- 500 g kycklingkött (alt lax och räkor)
- 1 liten purjolök
- 2 vitlöksklyftor
- 4 morötter
- 2 msk rapsolja
- 6 dl vatten
- 1 tärning kycklingbuljong
- 4 dl kokosmjölk, lätt
- 2 msk gurkmeja
- 2 msk lime- eller citronsaft
- 1 tsk sambal oelek (kan uteslutas för den som inte gillar stark mat)
- 2 msk fisksås eller sojasås
- peppar
- 0,5 tsk salt (med jod)
- 250 g frysta ärtor
Tillbehör
- Nyckelhålsmärkt bröd eller hembakat fullkornsbröd
Gör så här:
- Skär köttet i strimlor. Skölj och ansa purjolöken och skär den i skivor. Hacka vitlöken. Skala morötterna och skär i tärningar.
- Fräs purjolök, vitlök och morötter snabbt i olja i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärning, kokosmjölk, gurkmeja och limesaft. Låt soppan koka på svag värme ca 5 minuter eller tills morötterna börjar bli mjuka.
- Tillsätt köttet och låt koka 5-8 minuter, så att köttet blir genomkokt. Smaka av med sambal oelek, fisksås, peppar och salt, max 0,5 tsk.
- Tillsätt ärtorna och låt koka upp. Servera med bröd.
Soppa över?
- Ställ in den i kylen, där håller den sig i ett par dagar. Blev det inte så mycket över, servera den som gryta tillsammans med wokade grönsaker till fullkornsris, fullkornsbulgur eller potatis.
Senast granskad 2023-08-21