Morotssoppa med baconströssel

Morötter är inte bara goda – de är också klimatsmarta och ger maten fantastisk färg. Här kokas de till soppa tillsammans med potatis, linser och curry och toppas med bacon och persilja. Vill du ha en vegetarisk soppa? Byt bacon mot rostade pumpafrön.
4 port
Tillagningstid: 45 min varav 25 min arbetstid.
Du behöver:
Soppan
- 7 morötter
- 3 potatisar
- 2 gula lökar
- 1-2 vitlöksklyfta
- 1 tsk stött spiskummin (kan uteslutas)
- 1 tsk curry
- 1,5 msk rapsolja
- 100 g röda linser
- 1 l vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 0,5 tsk salt (med jod), peppar
- saften av 0,5 -1 apelsin
Topping
- 125 g bacon (rå vikt)
- persilja att pynta med
- 1 dl matyoghurt (10%)
Tillbehör
- Nyckelhålsmärkt bröd eller hembakat fullkornsbröd
Gör så här:
- Skala och skär morötter och potatis i skivor.
- Hacka lök och vitlök. Fräs alltsammans med spiskummin och curry i olja i en gryta.
- Tillsätt de övriga ingredienserna till soppan, med undantag av apelsinsaften. Låt koka ca 20 minuter, tills allt är mjukt. Mixa soppan slät och smaka av med peppar, apelsinsaft och salt (max 0,5 tsk).
- Strimla bacon och stek utan att den blir bränd. Servera till soppan tillsammans med persilja, yoghurt och bröd.
Tips! Bacon kan bytas ut mot till exempel rostade pumpafrön.
Senast granskad 2022-09-07