Potatis- och purjolökssoppa med bacontopping

En fullmatad soppa toppad med lite bacon och tomathack. Byt gärna ut bacon mot marinerad tofu i tärningar eller rostade kikärtor, så får du en vego-variant!
4 personer
Tillagningstid: 45 min, varav arbetstid 25 min.
Du behöver:
- 400 g potatis
- 3 persiljerötter, 3-4 palsternackor eller 1 rotselleri (400 g skalad vikt)
- 2 purjolökar
- 1 klyfta vitlök
- 2 msk rapsolja
- 6 dl vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 3 dl lättmjölk
- peppar och salt (med jod) (max 0,5 tsk)
- persilja efter smak
- citronjuice
Dessutom:
- 3 tomater
- 125 g bacon
Tillbehör: Nyckelhålsmärkt bröd eller hembakt fullkornsbröd.
Gör så här:
- Skala och skär potatis och persiljerötter i skivor. Ansa och skiva purjolökarna. Hacka vitlöken. Fräs allt i olja i en gryta.
- Tillsätt vatten och buljongtärning och låt småkoka ca 20 minuter eller tills allt är mjukt.
- Tillsätt mjölken och låt koka upp. Mixa eller vispa soppan slät och smaka av med peppar, salt, persilja och citron. Spar lite persilja att toppa med.
- Skär tomaterna i bitar. Strimla och stek bacon. Servera med ett gott bröd.
Tips!
Bacon kan gärna bytas ut mot marinerad tofu i tärningar, eller rostade kikärtor.
Senast granskad 2022-09-07