Soppa med linser och butternut squash

Den som inte gillar tjock soppa, kan tillsätta några deciliter krossad tomat. Det är också gott att krydda soppan med curry i stället för chili.
4 port
Tillagningstid: 45 min, varav arbetstid 15 min.
Du behöver:
- 200 g butternut squash (rensad vikt)
- 1 stor, gul lök
- 2 msk rapsolja
- 4-5 dl vatten
- 2 dl röda linser (torkade, sköljda)
- 1 tärning grönsaksbuljong
- ½-2 tsk paprikakrydda eller chilipeppar (beroende på önskad styrka)
- 2 msk tomatpuré
- vitpeppar och salt (med jod) (max 1 tsk)
- Nyckelhålsmärkt bröd eller hembakat fullkornsbröd
- 1-2 avokados
Gör så här:
- Skala och tärna butternut squashen.
- Hacka löken och fräs i olja i en gryta.
- Tillsätt vatten (den mindre mängden), linser, buljongtärning och paprikakrydda/chilipeppar. Låt småputtra fem minuter. Tillsätt butternut squash-tärningarna, tomatpurén och eventuellt mer vatten, så att allt täcks. Låt koka tills allt är mjukt, 15-20 minuter. Rör om då och då.
- Mixa soppan slät. Tillsätt vatten till önskad konsistens.
- Smaka av med peppar och salt och servera med ett gott bröd med mosad avokado.
Senast granskad 2021-08-26