Blomkålspaj

Ett ägg i pajdegen gör skalet sprött och gott.
4 port
Tillagningstid: 1 timme och 15 min, varav 30 min arbetstid.
Du behöver:
Deg
- 2,5 msk rapsolja
- 2 dl grahamsmjöl eller annat fullkornsmjöl (120 g)
- 1,5 dl vetemjöl (90 g)
- 0,25 tsk salt (med jod)
- 1 ägg
- 3,5 msk vatten
Fyllning
- 1 blomkål eller broccoli (ca 400 g rensad vikt)
- 2 stora lökar eller 1 stor purjolök (200 g rensad vikt)
- 3 ägg
- 1,5 dl lättmjölk
- 1 msk vetemjöl
- 1 tsk salt (med jod)
- peppar
- 75 g riven god ost, (max 17 % fett)
- 1 bunt persilja (ca 40 gram)
Tillbehör
- Nyckelhålsmärkt bröd eller hembakt fullkornsbröd
- 4 morötter i stavar
Gör så här:
- Pensla en pajform med 1 tsk olja. Häll resten av oljan i en skål tillsammans med mjöl och salt. Tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop till en deg. Snabbast går det med en matberedare. Tryck ut degen i pajformen och ställ 30 minuter i kylskåpet.
- Sätt ugnen på 175 grader och förgrädda pajformen 10 minuter i mitten av ugnen.
- Dela blomkålen i små buketter och stocken i tärningar. Hacka löken. Koka blomkål och lök i osaltat vatten ca 5 minuter och låt rinna av i ett durkslag.
- Vispa ihop ägg, mjölk, vetemjöl, salt, peppar och ost i en skål. Blanda ner blomkål, lök och persilja. Häll i pajformen och grädda pajformen i mitten av ugnen i ca 45 minuter, tills den "stannat" och är gyllenbrun.
- Låt pajen stå en stund och svalna och servera sedan med fullkornsbröd och morotsstavar.
Senast granskad 2023-08-21