Chili sin carne

Alla typer av bönor passar i en chili. Prova att byta ut kidneybönorna mot svarta eller vita bönor - eller blanda olika sorter!
4 port
Tillagningstid: 45 min, varav 30 min arbetstid.
Du behöver
- 300 g fullkornsris (rå vikt)
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 4 morötter
- 6 stjälkar bladselleri, ¼ rotselleri eller 2 persiljerötter (totalt 200 g skalat)
- 2 msk rapsolja
- 2 förpackningar kidneybönor eller svarta bönor (6-7 dl kokta)
- 3 dl vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 400 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- chilipulver, spiskummin, peppar och salt efter smak (max 0,75 tsk salt med jod)
Guacamole
- 3 avokador
- 3 stänger vårlök
- 0,5-1 färsk jalapeño
- 1 vitlöksklyfta
- 1 liten tomat
- limejuice efter smak
- salt (med jod) efter smak (max 0,5 tsk)
Eventuellt färsk koriander och lime att garnera med
Gör så här
- Koka riset enligt anvisning på förpackningen, men utan salt eftersom resten av rätten ger så mycket smak.
- Hacka lök och vitlök. Skala och skär morötter och selleri i små tärningar.
- Fräs lök, morötter och selleri ett par minuter i olja i en gryta. Tillsätt bönor, vatten, buljongtärning, krossad tomat, tomatpuré och kok ihop 10 minuter. Rör då och då och smaka av med chili, peppar och salt.
- Mosa avokado. Hacka vårlök, jalapeño, vitlök och tomat och rör ihop. Mixa om du vill ha en helt slät guacamole. Smaka av med lime och lite salt.
Senast granskad 2023-08-25