Chili sin carne

Alla typer av bönor passar i en chili. Prova att byta ut kidneybönorna mot svarta eller vita bönor - eller blanda olika sorter!

4 port

Tillagningstid: 45 min, varav 30 min arbetstid.

Du behöver

  • 300 g fullkornsris (rå vikt)
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 morötter
  • 6 stjälkar bladselleri, ¼ rotselleri eller 2 persiljerötter (totalt 200 g skalat)
  • 2 msk rapsolja
  • 2 förpackningar kidneybönor eller svarta bönor (6-7 dl kokta)
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • chilipulver, spiskummin, peppar och salt efter smak (max 0,75 tsk salt med jod)

Guacamole

  • 3 avokador
  • 3 stänger vårlök
  • 0,5-1 färsk jalapeño
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten tomat
  • limejuice efter smak
  • salt (med jod) efter smak (max 0,5 tsk)

Eventuellt färsk koriander och lime att garnera med

Gör så här

  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen, men utan salt eftersom resten av rätten ger så mycket smak. 
  • Hacka lök och vitlök. Skala och skär morötter och selleri i små tärningar.
  • Fräs lök, morötter och selleri ett par minuter i olja i en gryta. Tillsätt bönor, vatten, buljongtärning, krossad tomat, tomatpuré och kok ihop 10 minuter. Rör då och då och smaka av med chili, peppar och salt.
  • Mosa avokado. Hacka vårlök, jalapeño, vitlök och tomat och rör ihop. Mixa om du vill ha en helt slät guacamole. Smaka av med lime och lite salt.
Senast granskad 2023-08-25