Grönsaksgryta med linser och couscous

Puylinser kommer från franska byn le Puy, där de växer i vulkanisk jord 1000 meter över havet. En riktig liten delikatess!
4 port
Tillagningstid: 40 min, varav 30 min arbetstid.
Du behöver
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk raps- eller olivolja
- 2 tsk torkad koriander
- 2 tsk torkad ingefära
- 2 tsk paprikapulver
- 1 tsk gurkmeja
- 1 hel kanelstång
- 125 g torkade puylinser (ca 1,5 dl)
- 1 dl kokosmjölk
- 5-6 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 400 g krossade tomater
- 1 rotselleri (ca 500 g rensad vikt)
- 1 purjolökar
- 100 g torkade aprikoser
- 300 g fullkornscouscous
- harissa eller sambal oelek efter smak (obs, starkt)
- svartpeppar efter smak
- 1,5 tsk salt (med jod)
Tillbehör
- harissa eller sambal oelek att klicka i för kryddstarkare gryta
Gör så här
- Hacka lök och vitlök. Stek blank i en gryta. Tillsätt kryddorna och rör om, så att de inte bränns vid. Tillsätt kanelstång, linser, kokosmjölk, det mesta av vattnet, buljongtärning och krossad tomat och låt puttra 20 minuter.
- Skär selleri i tärningar. Ansa och skär purjolöken i skivor. Strimla aprikoserna. Häll allt i grytan, tillsätt mer vatten vid behov, och låt koka ca 20 minuter till, tills allt är mjukt.
- Koka couscous enligt anvisning på förpackningen, men utan salt eftersom grytan ger så mycket smak.
- Smaka av grytan med harissa eller sambal oelek, peppar och salt (max 1,5 tsk) och servera med couscous. Den som vill tar mer harissa eller sambal oelek.
Senast granskad 2022-09-08