Grönsaksgryta med linser och couscous

Puylinser kommer från franska byn le Puy, där de växer i vulkanisk jord 1000 meter över havet. En riktig liten delikatess!

4 port

Tillagningstid: 40 min, varav 30 min arbetstid.

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk raps- eller olivolja
  • 2 tsk torkad koriander
  • 2 tsk torkad ingefära
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 hel kanelstång
  • 125 g torkade puylinser (ca 1,5 dl)
  • 1 dl kokosmjölk
  • 5-6 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 400 g krossade tomater
  • 1 rotselleri (ca 500 g rensad vikt)
  • 1 purjolökar
  • 100 g torkade aprikoser
  • 300 g fullkornscouscous
  • harissa eller sambal oelek efter smak (obs, starkt)
  • svartpeppar efter smak
  • 1,5 tsk salt (med jod)

Tillbehör

  • harissa eller sambal oelek att klicka i för kryddstarkare gryta

Gör så här

  • Hacka lök och vitlök. Stek blank i en gryta. Tillsätt kryddorna och rör om, så att de inte bränns vid. Tillsätt kanelstång, linser, kokosmjölk, det mesta av vattnet, buljongtärning och krossad tomat och låt puttra 20 minuter.
  • Skär selleri i tärningar. Ansa och skär purjolöken i skivor. Strimla aprikoserna. Häll allt i grytan, tillsätt mer vatten vid behov, och låt koka ca 20 minuter till, tills allt är mjukt. 
  • Koka couscous enligt anvisning på förpackningen, men utan salt eftersom grytan ger så mycket smak. 
  • Smaka av grytan med harissa eller sambal oelek, peppar och salt (max 1,5 tsk) och servera med couscous. Den som vill tar mer harissa eller sambal oelek.
Senast granskad 2022-09-08