Örtig pizza med kikärter

Kikärter på pizza tillhör inte vanligheterna – men prova! Det är riktigt gott.
4 port
Tillagningstid: 2 timmar, varav tillagningstid 30 min.
Du behöver:
- 0,5 pkt jäst (25 g)
- 1 msk olivolja
- 2 dl fingervarmt vatten
- 1 ägg
- 0,75 tsk salt (med jod)
- 3,75 dl fint rågmjöl, grahams- eller dinkelmjöl (225 g)
- 3 dl vetemjöl, gärna "special" (175 g)
Topping
- 1 lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- 3 dl passerade tomater
- 0,5 tärning grönsaksbuljong
- 1 förpackning kikärter (ca 230 g avrunnen vikt)
- 100 g riven ost (17 % fett)
- 1 msk oregano
- 2 msk olivolja
Morotssallad med apelsin
- 4 morötter
- 2 apelsiner
- 1 msk citronjuice
- 1 tsk olivolja
- peppar och salt med jod (max 0,25 g)
- 2 msk finhackad persilja
- 2 tsk sesamfrö, ev rostad i torr panna
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke.
- Hetta upp olja och vatten till 37 grader (fingervarmt) och rör ut jästen i det.
- Tillsätt ägg, salt och mjöl, lite i taget. Spar lite vetemjöl till utbakningen.
- Arbeta ihop till en deg. Den ska vara lite lös. Låt jäsa 1 timme.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den smidig med lite extra mjöl och kavla ut 4 portionspizzor, ca 0,5 cm tjock. Lägg på plåt.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Hacka löken och vitlök. Fräs blank i 1 msk olja. Tillsätt passerad tomat och buljongtärning och låt koka ihop ca 5 minuter.
- Bred såsen på pizzabotten. Grovhacka kikärter och fördela över. Toppa med riven ost, smulad oregano och droppa över olivolja.
- Grädda i övre delen av ugnen ca 10 minuter, eller tills pizzorna fått fin färg.
Under tiden
- Riv morötterna.
- Skär apelsinerna i mindre bitar.
- Blanda morötter och apelsiner och smaka av med citronsaft, olivolja, peppar, salt, persilja och sesamfrö.
Tips!
Degen kan stå 10-12 timmar i kylskåpet. I så fall räcker det med 10 gram jäst. Låt degen stå ca 30 minuter i rumstemperatur innan den kavlas ut.
Senast granskad 2023-08-21