Potatis- och purjolökssoppa med röda linser

Ett smart sätt att göra den klassiska potatis- och purjolökssoppan lite mer mättande - och minst lika god!
4 port
- Tid: 45 minuter, varav 25 minuter arbetstid
Du behöver
- 400 g potatisar (ett par kan gärna bytas ut mot jordärtskockor)
- 3 morötter
- 1 rejäl purjo (eller 2 mindre)
- 1½ msk rapsolja
- 2 msk äppelcider- eller vitvinsvinäger
- 8 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1,5 dl röda linser (torkade)
- 4 dl lättmjölk
- ½ tsk salt (med jod)
- peppar efter smak
Pynt
- 2 msk persilja
- 4 tsk olivolja eller kallpressad rapsolja
Tillbehör
- 400 g fullkornsbröd
Gör så här
- Skala potatis och morot och skär i skivor. Ansa och skiva purjon.
- Fräs potatis, morot och purjo en liten stund i en gryta. Tillsätt vinäger, vatten, buljongtärning och linser och låt koka 20-30 minuter tills allt är mjukt.
- Vispa eller mixa slät. Tillsätt mjölken under omrörning i soppan till önskad konsistens. Smaka av soppan med peppar och salt, max 0,5 tsk.
- Blanda persilja och olja och servera till soppan tillsammans med brödet.
Tips!
Det är också gott att byta ut linserna mot 3 dl kokta kikärtor.
Senast granskad 2022-09-07