Utbrott
Här listar vi pågående och nyligen avslutade sjukdomsutbrott där mat eller dricksvatten är misstänkt smittkälla.
Salmonella Enteritidis med trolig koppling till importerade ägg från Ukraina
Flera ansamlingar av sjukdomsfall med Salmonella Enteritidis har identifierats sedan början av året och epidemiologiska utredningar pekar på importerade ägg från Ukraina som smittkälla. Äggen har både sålts till privatpersoner i butiker som inte tillhör de större handelskedjorna och till restauranger.
Flera av de som blivit sjuka har ätit löskokta ägg eller icke upphettade ägg i exempelvis majonnäs, bearnaisesås, skagenröra och pasta carbonara. Vid flera tillfällen har ägg från privatpersoner, från butik och från restaurang analyserats, men salmonella har inte kunnat påvisas i något prov.
Livsmedelsverkets rekommendendation är sedan länge att inte äta råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark. Det beror på att det finns större risk för att ägg från länder utanför Norden innehåller salmonella.
Antalet smittade av campylobacter minskat
Antalet anmälda fall av campylobacter som smittats i Sverige har minskat sedan slutet av augusti och under september.
Anmäl alltid om du blir matförgiftad
Misstänker du att du har blivit matförgiftad av mat du köpt, på restaurang eller vid någon tillställning ? Kontakta miljöförvaltningen eller motsvarande i din kommun. En snabb anmälan kan hindra att andra blir sjuka.
Din anmälan utreds och det blir då möjligt att ta reda på orsaker till utbrottet och stoppa spridningen av smittan.