Handbok för minskat matsvinn - För verksamheter inom kök, restaurang och butik
Matsvinn är mat som går bra att äta men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. En tredjedel av all mat som produceras i världen äts av olika anledningar inte upp. Vi behöver minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan. Genom att arbeta med minskat matsvinn i er verksamhet bidrar ni till att både jordens och verksamhetens resurser utnyttjas bättre samtidigt som även lönsamheten kan öka.
Syftet med den här handboken är att stötta företagare som bedriver detaljhandel att arbeta för minskat matsvinn. Tanken är att handboken ska ge stöd till dessa företag så att de kan skapa säkra rutiner samtidigt som de arbetar för minskat matsvinn. I handboken ger vi tips, kortfattad information och hänvisar till användbara underlag. Genom att samla informationen på ett ställe vill vi underlätta och spara tid åt företagen.
Handboken kan också användas som ett stöd för livsmedelskontrollen då de kan hänvisa företagare som vill öka sitt arbete för minskat matsvinn till denna vägledning.
Publikation
